Hogyan óvható meg a sör minősége?

2019. július 03.

Posted in Sör tudomány

Thomas Menner birtok - Pannonhalma

A nagyüzemi sörök minősége egy rövid ideig állandó és nem igényel különösebb odafigyelést, mert hőkezelték – tartósították. Az élvezeti faktor ezzel együtt alacsony, a tápérték elhanyagolható. A minőségi kézműves sörök esetében más a helyzet!

A minőségi sörök egyik fontos ismérve, hogy nem pasztőrözik. A sör pasztőrözésekor az eljárás lényege, hogy hirtelen megemelik a folyadék hőmérsékletét, de mindvégig forráspont alatt tartják, majd hirtelen visszahűtik. Ilyenkor redukálják a mikroorganizmusok számát, ezzel hatástalanítva azokat. Ezzel együtt az élelmiszer élvezeti értéke és a minősége is érezhetően romlik. A megfelelő higiéniával visszaszorítható a mikroorganizmusok száma. A Thomas Menner sörök esetében ezek száma végig alacsony marad, így pasztörizálás nélkül, a megfelelő hőmérsékleten tartva, hosszú ideig megőrzik minőségüket (nem csak hónapokon át).

Meddig fogyaszthatók a minőségi sörök?

Az adott márka javasolt fogyasztási időkerete minden esetben fel van tüntetve. A minőségi sörök, ellentétben a nagyüzemi sörökkel sokkal több tápanyagot tartalmaznak, és nem befolyásolják a kémiai folyamatokat mesterséges enzimekkel. Emiatt a kisüzemi sörök hónapokon át tárolhatók, mert nem veszítenek az élvezeti értékékükből, legfeljebb érettebbé válnak. Az erősen komlózott söröknél a komló azért veszít erejéből az idő előrehaladásával. Természetesen minden sör esetében oda kell figyelni a megfelelő tárolásra – a minőségi söröket napfénytől védetten, hűtött körülmények között kell tartani, lehetőleg 15 oC alatt.