Menner palack: a tartalomhoz illő külső

2019. július 03.

Posted in Sör tudomány

Thomas Menner birtok - Pannonhalma

A Thomas Menner  sörcsalád  egy életérzést ad a fogyasztójának. A tartalomhoz illő külső párosítása megidézi a 300 éves múltat, egyúttal alkalmazkodik a 21. századi modern ízlésvilághoz.

Pusztán e megközelítés miatt választottuk a hazai piacon ismeretlen etruszk-zöld – szinte fekete – palackot, mely színével egyúttal megóvja a sört az erős napsugárzástól. A csat nem csak rusztikus, hanem praktikus is, használata garantálja a szénsav palackban tartását egy “nagyon hosszúra nyúló baráti eszmecsere” esetében is!

De miért is sötét a sörös üveg?

A sört üvegben tárolni csak az 1850-es évektől vált megszokottá. Ezzel párhuzamosan, egy addig ismeretlen problémát azonosítottak: a sörnek kellemetlen szaga lett egy idő után. A tudományos magyarázatig egészen 2001-ig kellett várni. Colin S. Burns amerikai vegyészprofesszor egy tanulmányában írta le megfejtését. Az egyik legfontosabb alapanyag, a  komló  összetevője az alfasav, mely a sör keserűségét adja, UV-sugárzás hatására lebomlik és kölcsönhatásba lép a szintén jelenlévő kénnel. Ez a reakció okozza a sörnek, az angol sörfőző szleng által adott „skunking” nevezetű szagát. Magyarul “megborzosodásnak” nevezhetjük és ezzel az állathoz méltó bűzt tökéletesen jellemeztük is.