Tradíció

A Menner story

Thomas Menner - latin

Thomas Menner és a főapát latin nyelvű megállapodása

Thomas Menner Ház - Pannonhalma

A Thomas Menner ház 150 évvel ezelőtt

17. század közepe

Telepesek érkeznek Magyarországra

A 17. század közepén Nyugat-Európában befejeződött a 30 éves háború, nyomában ínséggel és szegénységgel. Hazánkban a kiűzött törökök után jóformán csak elnéptelenedett falvak maradtak. A munkaerő pótlásának a legegyszerűbb és leggyorsabb eszköze a betelepítés volt, amely a 17. század közepétől több hullámban történt.

17. század vége

Apátsági szerepvállalás

A mindenkori pannonhalmi főapátok jelentős szerepet vállaltak ebben, így az apátsági birtokokra jelentős számban kerültek - főleg német nyelvterületről - telepesek. Thomas Menner sörfőző mester is a telepesekkel érkezik Pannonhalmára, akkori nevén Szent-Mártonba a 17. század legvégén.

1701

Pannonhalma a sörfőzés új központja

Ő azonban nem a szegénység elől menekülő nincstelen telepesként, hanem inkább a mai értelemben vett vállalkozóként érkezett, aki új hazájában új kihívásokat keresett. Tekintélyes ember volt, mivel az akkori főapát Karner Egyed a főapátság levéltárában máig megőrzött dokumentumban megállapodást kötött vele.

2012

Menner főzdéjének rekonstrukciója

A Thomas Menner által épített főzde Pannonhalmán a Szabadság tér 1. szám alatt található. A valaha sörfőző mesterek otthonának számító épület rekonstrukciója megkezdődött.